Sposób przygotowania:
Kanapki z twarożkiem i rzeżuchą
Jeżeli chcemy dodać rzeżuchę do naszych kanapeczek- musimy sobie ją najpierw sami wyhodować :) Rzeżucha szybko rośnie, moja ma dopiero 4 dni, a już jest spora. Ja robię tak: na talerzyku stawiam kubeczek owinięty cienko watą ( kubeczek może być po serku, jogurcie, margarynie ), zwilżam go wodą i wysypuję nasiona rzeżuchy- na duży kubek potrzeba 1,5 paczki nasion. Nasionka trzeba spryskiwać ze 2-3 razy dziennie wodą i już następnego dnia zaczynają kiełkować. Po 4 dniach już można jeść rzeżuchę. Jest wspaniałym dodatkiem do kanapek i sałatek, gdyż zawiera dużo witamin i soli mineralnych. Możemy nią posypać np: kanapki z twarożkiem. Najpierw przyrządzamy twarożek- twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, pokrojony drobno szczypiorek, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nie lubimy czosnku, można nie dodawać, akurat moje dzieci uwielbiają taki twarożek i sos czosnkowy. Twarożkiem smarujemy kromki chleba i posypujemy rzeżuchą- można ją urywać lub przycinać nożyczkami :) SMACZNEGO :)