luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny dodatek do ciast i deserów

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

  • 200 gr skórki pomarańczowej
  • 1 szkl cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Skórkę pomarańczową pokroić na kawałki duże lub małe, zależnie od tego co potrzebujemy. Zalać wodą zagotować i pogotować ok 5 min, czynnośc powtórzyć w celu zmniejszenia goryczki. Odcedzić.
Cukier zalać pół szkl wody i ugotować syrop. Kiedy już zacznie bulgotać wtedy dodać skórki pomarańczowe i od czasu do czasu mieszając pogotować w syropie ok 15-20 min na bardzo wolnym ogniu. Przełożyć do słoiczka i używać do ciast.