Sposób przygotowania:
Kandyzowane kumkwaty
Kumkwaty umyć, sparzyć i osączyć - pokroić w cienkie plasterki.
Z wody i cukru ugotować syrop i odparować do ok. połowy objętości.
Włożyć plasterki kumkwatów i gotować na małym płomieniu, aż staną się szkliste.
W czasie gotowania wycisnąć sok z dużej cytryny.
Dolać do garnka, co zapobiegnie krystalizowaniu syropu.
Gdy usmażone kumkwaty ostygną, wstawić garnek do lodówki na całą noc lub na dobę.
Dokładnie odcedzić, przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Z wody i cukru ugotować syrop i odparować do ok. połowy objętości.
Włożyć plasterki kumkwatów i gotować na małym płomieniu, aż staną się szkliste.
W czasie gotowania wycisnąć sok z dużej cytryny.
Dolać do garnka, co zapobiegnie krystalizowaniu syropu.
Gdy usmażone kumkwaty ostygną, wstawić garnek do lodówki na całą noc lub na dobę.
Dokładnie odcedzić, przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
BozenaMatuszczyk