Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej wiórki kokosowe, cukier i pokrojone masło. Za pomocą siekaczki lub dłońmi rozcieramy w palcach składniki tak aby powstała kruszonka.
Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.
Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.
Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D
Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.
Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.
Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D