Sposób przygotowania:
Ciasto z masą grysikową
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i cały czas ubijać do sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st około 15 minut.
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.
50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.
50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
SylaUla