iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z masą grysikową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i proste ciasto z truskawkami i musem truskawkowym, zimny krem i zimna galaretka, a do tego owoce, pyszny deser na upalne dni.

Ciasto z masą grysikową

Składniki:

Ciasto z masą grysikową

ciasto:

krem:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą grysikową
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i cały czas ubijać do sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st około 15 minut. 

Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić. 

Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy. 

Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.

50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.

Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia. 

Ciasto najlepsze jest następnego dnia.