ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kapuśniak z żeberkami i ziemniakami bez zasmażki

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami

 

  • Mięsne żeberka wieprzowe swojskie ok 0,5 kg
  • 3 ziemniaki
  • opakowanie kapusty kwaszonej Bies
  • marchewka
  • pół kostki rosołowej
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Żeberka wieprzowe zalewamy 2 litrami wody i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie dodaję obrane ziemniaki pokrojone w kostke i obrana marchewke pokrojoną w talarki. Gotuje dalej z mięsem około 30 minut -do momentu az ziemniaki i marchewka bedzie miękka. Kapuste kiszoną odsączam z zalewy do kubka bo wykorzystam ja później do zakwaszenia zupy w razie potrzeby. Kroję kapustę na drobniejsze części zeby nie parzyła później po brodzie. Wyjmuję żeberka i wrzucam kapustę. Gotuję do miękkości. Żeberka obieram z mięsa i wrzucam do zupy z kostką rosołową i dolewam troche wody (bo jej poziom sie obniżył po wyjęciu mięsa). Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dolewam trochę soku z kapusty. Gotowe.
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Żeberko gotuję w około 2 litrach wody przez minimum 40 minut
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Dodaję pokrojone ziemniaki i marchewkę i dalej gotuję
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Kapustę kiszona kroję na mniejsze części i sok zostawiam w szklance
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Obieram mięso z żeberek i dodaje do zupy gotuję jeszcze chwile i doprawiam do smaku