Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Imprezowe żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis dla miłośników pieczonych żeberek, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca swoim smakiem. Pieczone żeberka można podawać zarówno jako danie główne, jak i przystawkę podczas rodzinnych spotkań. Niesamowite miodowe żeberka, twoja rodzina będzie

Imprezowe żeberka

Składniki:

Imprezowe żeberka

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szk. ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Imprezowe żeberka

I

Imprezowe żeberka

1. Mięso kroję na mniejsze kawałki, myję osuszam.

II

Imprezowe żeberka

2. Do miski wlewam ketchup, miód, oliwę z oliwek, sos sojowy, dodaję musztardę, sól, pieprz, dokładnie mieszam.
3. Zalewę łączę z mięsem, odstawiam na godzinę.

III

Imprezowe żeberka

4. Po tym czasie mięso z zalewą przekładam do woreczka, umieszczam na blaszce i piekę 45 minut w 180°C.

IV

5. Żeberka gotowe, podaję z ziemniakami oraz sałatką.
6. Smacznego.