Sposób przygotowania:
Kapuśniak Nałęczowski
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.
Groch przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny - potem ugotować.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, grochem, chwilę pogotować i doprawić, do smaku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.
Groch przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny - potem ugotować.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, grochem, chwilę pogotować i doprawić, do smaku