Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Kapuśniak Nałęczowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszny bardzo aromatyczny kapuśniak zrobiony z kapusty białej z dodatkiem ziemniaków oraz grochu i pieczarek.

Kapuśniak Nałęczowski

Składniki:

Kapuśniak Nałęczowski

 

  • 1,5 L wywaru z kości i warzyw
  • 50 dag kapusty białej
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 łyżki grochu
  • 6-8 pieczarek
  • tłuszcz
  • 1-2 łyżki maki
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Nałęczowski
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.

Groch przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny - potem ugotować.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, grochem, chwilę pogotować i doprawić, do smaku