Sposób przygotowania:
Kapuśniak z dynią
Z dyni usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy olejem, układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekaną kapustę, kminek i majeranek, smażymy przez kilka minut.
W garnku zagotowujemy wywar mięsny, dodajemy kapustę, wlewamy przecier pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. Ostudzona dynię rozdrabniamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
W garnku zagotowujemy wywar mięsny, dodajemy kapustę, wlewamy przecier pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. Ostudzona dynię rozdrabniamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.