ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kapusta biała duszona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta biała duszona jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych mięsnych i bez mięsnych, również smakuje do pieczywa.

Kapusta biała duszona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta biała duszona

 

  • kapusta biała 1 główka mniejsza,
  • smalec 2 łyżki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • warzywko 2 łyżeczki,
  • woda 2 szklanki,
  • cukier 1 łyżka,
  • ocet 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • mąka pszenna 1,5 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kapusta biała duszona
Kapustę białą drobno pokroić lub poszatkować do miski, zalać wrzącą wodą, zamieszać i zostawić na 5 minut, wodę z kapusty odlać.

W rondlu stopić smalec, włożyć kapustę sparzoną, dodać kostkę rosołową i warzywko, cukier, ocet i wymieszać, następnie wsypać mąkę mieszając podsmażać z 3 minuty, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Wsypać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty.
Kapusta biała duszona
W taki sposób zawsze zagęszczam mąką tego rodzaju potrawy.