renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku pieczona to propozycja na jednogarnkowe danie, które "samo się robi".

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka ze skórą i z kością
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szklanka pęczaku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku

Etap 1

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku
Jedną łyżkę oleju kokosowego wykorzystać do natłuszczenia brytfanki.

Brytfannę, w której będzie przygotowywane danie natłuścić 1 łyżką oleju kokosowego.

Etap 2

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku
Wypłukany i odsączony pęczak wysypać do brytfanki.

Pęczak wypłukać na sitku, poczekać, aż woda odcieknie i wysypać do brytfanki.

Etap 3

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku
Na pęczaku ułożyć obsmażoną pierś z kurczaka.

W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju kokosowego i położyć skórą do dołu pierś i obsmażyć. Następnie pierś ułożyć na pęczaku tym razem skórą do góry.

Etap 4

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku
Danie piec pod przykryciem około 1 godziny. Pod koniec pieczenia ściągamy przykrycie.

Wlać gorący bulion posypać sola i pieprzem, a na koniec szafranem i włożyć do piekarnika nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piec pod przykryciem około 1 godziny.

Etap 5

Pierś z kurczaka z szafranem na pęczaku
Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Pod koniec pieczenia ściągamy przykrycie, żeby skórka się przypiekła. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy natka pietruszki.