haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ostry złoty kurczak z błyszczący, kleistym sosem cytrynowym, z lekko sezamową nutą to idealny pomysł na smaczna słodko-kwaśna kolację. Dziś danie chińskie, ponieważ niedawno -4 lutego - w Chinach celebrowano Nowy Rok!

Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem

Kawłaki kurczaka:

Na sos

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
1. Z sosu sojowego, soku z cytryny i miodu przygotowałam marynatę.

2. Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z marynata i wstawiłam do lodówki na 20 minut.

3. Do czystej miski wsypałam mąkę kukurydzianą, mięso oddzieliłam od marynaty i dokładnie obtoczyłam w mące, tak żeby wyglądało, jak otoczka z ciasta.

4. Na patelni rozgrzałam olej sezamowy i usmażyłam na nim połowę kurczaka na złoty kolor. Patelnię umyłam, ponownie rozgrzałam olej i usmażyłam resztę mięsa. Odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

5. Na czystej patelni ponownie rozgrzałam olej sezamowy. Mąkę ziemniaczana wymieszałam z odrobina wody na pastę. 

6. Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oleju, dodałam rozrobiona mąkę, sok cytrynowy i starta skórkę, miód i pół szklanki wody. Mieszałam intensywnie aż sos zgęstniał. Dodałam kurczaka i zamieszałam aż kawałki mięsa obtoczą się w sosie. 

7. Podałam posypane ziarnami sezamu, z ryżem i gałązkami brokułów.
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
Mięso krótko marynujemy w oleju sojowym ze sokiem z cytryny i miodem.
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
Po wyjęciu z marynaty kurczaka obtaczamy w mące kukurydzianej.
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
Kawałki kurczaka wysmażamy na złoty kolor.
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
Usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
Cebulkę szklimy na oleju sezamowym.
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i miód.

Tagi:

danie kurczak