Sposób przygotowania:
Kurczak po chińsku w cytrynowej otoczce z sezamem
1. Z sosu sojowego, soku z cytryny i miodu przygotowałam marynatę.
2. Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z marynata i wstawiłam do lodówki na 20 minut.
3. Do czystej miski wsypałam mąkę kukurydzianą, mięso oddzieliłam od marynaty i dokładnie obtoczyłam w mące, tak żeby wyglądało, jak otoczka z ciasta.
4. Na patelni rozgrzałam olej sezamowy i usmażyłam na nim połowę kurczaka na złoty kolor. Patelnię umyłam, ponownie rozgrzałam olej i usmażyłam resztę mięsa. Odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
5. Na czystej patelni ponownie rozgrzałam olej sezamowy. Mąkę ziemniaczana wymieszałam z odrobina wody na pastę.
6. Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oleju, dodałam rozrobiona mąkę, sok cytrynowy i starta skórkę, miód i pół szklanki wody. Mieszałam intensywnie aż sos zgęstniał. Dodałam kurczaka i zamieszałam aż kawałki mięsa obtoczą się w sosie.
7. Podałam posypane ziarnami sezamu, z ryżem i gałązkami brokułów.
2. Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z marynata i wstawiłam do lodówki na 20 minut.
3. Do czystej miski wsypałam mąkę kukurydzianą, mięso oddzieliłam od marynaty i dokładnie obtoczyłam w mące, tak żeby wyglądało, jak otoczka z ciasta.
4. Na patelni rozgrzałam olej sezamowy i usmażyłam na nim połowę kurczaka na złoty kolor. Patelnię umyłam, ponownie rozgrzałam olej i usmażyłam resztę mięsa. Odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
5. Na czystej patelni ponownie rozgrzałam olej sezamowy. Mąkę ziemniaczana wymieszałam z odrobina wody na pastę.
6. Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oleju, dodałam rozrobiona mąkę, sok cytrynowy i starta skórkę, miód i pół szklanki wody. Mieszałam intensywnie aż sos zgęstniał. Dodałam kurczaka i zamieszałam aż kawałki mięsa obtoczą się w sosie.
7. Podałam posypane ziarnami sezamu, z ryżem i gałązkami brokułów.
zbysiowa
haniakson