Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Udka pieczone z duszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Udka pieczone w towarzystwie duszonej kapusty kiszonej to idealny pomysł na obiad, który w dużym stopniu robi się sam :))

Udka pieczone z duszoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka pieczone z duszoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z duszoną kapustą
Do garnka przekładamy pokrojona kapustę kiszoną, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy 2 - 3 szklankami wody i gotujemy przez 30 minut. Udka myjemy, przekładamy do naczynia żaroodpornego oprószamy solą, pieprzem, papryką, szczypiorkiem oraz płatkami pomidorów - wkładamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie do udek przekładamy kapustę wraz z woda która w niej została. Całość pieczemy przez około 30-40 minut.
Udka pieczone z duszoną kapustą
kiszona kapustę gotujemy przez 30 minut
Udka pieczone z duszoną kapustą
udka przekładamy do naczynia i przyprawiamy
Udka pieczone z duszoną kapustą
pieczemy udka w 180 stopniach przez około 30 minut
Udka pieczone z duszoną kapustą
udka okładamy kapustą kiszoną i dopiekamy przez kolejne 30 minut