Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi z ser(c)em

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi - niby prosta i banalna potrawa, ale przygotowana i podana z sercem może mile zaskoczyć ukochaną osobę. Nadzienie moich pierogów tworzy ser z truskawkami.

Pierogi z ser(c)em

Składniki:

Pierogi z ser(c)em

Na ciasto:

Na farsz:

 

  • truskawki do dekoracji
  • cukier do posypania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z ser(c)em

ETAP 1:

Pierogi z ser(c)em
Zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy gorącą wodę, masło, sól. Składniki początkowo łączymy widelcem, a następnie zagniatamy ręcznie. Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut, aby "odpoczęło". W tym czasie przygotowujemy farsz.

ETAP 2:

Pierogi z ser(c)em
Przygotowujemy farsz z twarogu i truskawek.

Ser łączymy z truskawkami i śmietaną, rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, dodajemy cukier.

ETAP 3:

Pierogi z ser(c)em
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy foremki, wycinamy pierogi. Na każdym pierogu układamy farsz. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. Pierogi, które już zlepiliśmy, przykrywamy ściereczką.

Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Pierogi odcedzamy. Wykładamy na talerz, ułożone wokół serca z truskawek. Podajemy posypane cukrem, ze śmietaną lub jogurtem.