Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta biała z marchewką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapusta biała duszona z warzywami to smaczny dodatek do dania z mięsem.

Kapusta biała z marchewką i jabłkiem

Składniki:

Kapusta biała z marchewką i jabłkiem

 

  • 1/2 kg kapusty białej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • 1 łyżka zieleniny

 

Sposób przygotowania:

Kapusta biała z marchewką i jabłkiem
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Następnie skropić octem,( lub sokiem z cytryny) wymieszać, ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jabłko i marchewkę obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zimnej kapusty dodać cebulę, marchewkę i jabłko, przyprawić do smaku solą, wymieszać. Śmietanę połączyć z musztardą, polać sałatkę, posypać posiekaną zieleniną.