Sposób przygotowania:
Kapusta cukrowa lub włoska zasmażana.
Kapustę obrać z wierzchnich liści,opłukać,osączyć i poszatkować,zalać niedużą ilością wrzącej wody,dodać sól,cukier,tłuszcz,przykryć.Gdy się zagotuje,odkryć na chwilę i dogotować pod przykryciem.Gdy kapusta jest prawie miękka,dodać
kminek i jabłka pokrojone.Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę:cebulę obrać,pokroić w kosteczkę,usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor,dodać lekko zrumienioną mąkę,zmieszać wraz z tłuszczem,rozprowadzić zimną wodą,zagotować.Połączyć z kapustą i kminkiem.podgrzać mocno,ale bez gotowania.Wyłożyć na salaterkę,podawać do mięsa i ziemniaków czy klusek ziemniaczanych.
kminek i jabłka pokrojone.Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę:cebulę obrać,pokroić w kosteczkę,usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor,dodać lekko zrumienioną mąkę,zmieszać wraz z tłuszczem,rozprowadzić zimną wodą,zagotować.Połączyć z kapustą i kminkiem.podgrzać mocno,ale bez gotowania.Wyłożyć na salaterkę,podawać do mięsa i ziemniaków czy klusek ziemniaczanych.