Sposób przygotowania:
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Wypłukaną kapustę zalać wodą i gotować 20 minut. Namoczyć soczewicę i zostawić na 20 minut. Nastawić soczewicę zalaną wodą ( nie solić ) i gotować 25-30 minut. Odcedzić . Odcedzić kapustę i dolać olej. Dodać masło , kminek i dusić mieszając co jakiś czas przez następne 20 minut. Wymieszać kapustę z odcedzoną soczewicą . Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
Z reguły gotuję podwójną porcję kapusty z soczewicą i robię z połowy pierogi z takim farszem . Podaję je na Wigilię podsmażone na rumiano.
Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.
Z reguły gotuję podwójną porcję kapusty z soczewicą i robię z połowy pierogi z takim farszem . Podaję je na Wigilię podsmażone na rumiano.
Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.