Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Fasola z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste jest najlepsze . Prababcia gotowała swego czasu groch z kapustą do golonki , kopytek i w wersji postnej na Wigilię .

Fasola z kapustą

Składniki:

Fasola z kapustą

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 puszka fasoli ziarnistej konserwowej ( 400 g )
  • 1-2 płaskie łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 25 dag boczku wędzonego bez skóry i żeberek
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • odrobina czarnuszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Fasola z kapustą
Kapustę kiszoną wypłukać by nie była za kwaśna - zalać wodą i obgotowywać 20 minut. Odcedzić .Włożyć ponownie do garnka . Wlać olej wsypać kminek , pieprz i dusić 30 minut mieszając . Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni . Włożyć wraz z tłuszczem który się wytopił do kapusty. Fasolę odcedzić - wrzucić do garnka z kapustą . Wymieszać . Podgrzewać na bardzo małym gazie delikatnie mieszając . Doprawić do smaku cukrem , pieprzem . Posypałam po wierzchu szczyptą czarnuszki do dekoracji . Można podawać jako samodzielne danie ( np. z kopytkami ) lub dodatek do pieczonych mięs .