pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kapusta kiszona z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka kapusta potrafi przestać całą zimę, a nawet dłużej.

Kapusta kiszona z marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta kiszona z marchewką

 

  • 2 kg kapusta biała,
  • 2 łyżeczki kminek,
  • Sól,
  • cukier,
  • 4 marchewki

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z marchewką
Kapustę szatkujemy i przekładamy do kamionkowego naczynia. Dodajemy kminek, plasterki marchewki, sól, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiamy w chłodne miejsce i ubijamy drewnianym kijkiem. Gdy pierwsze soki zaczną się wydzielać czekamy kilka dni (nie przerywamy "traktowania" kapusty kijkiem kilka razy dziennie) i następnie odciskając sok, kapustę nakładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy.
Kapusta kiszona z marchewką
Kapusta kiszona z marchewką