Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta kiszona z marchewką wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapusta kiszona to wspaniały dodatek do obiadu.

Kapusta kiszona z marchewką wg Reniz

Składniki:

Kapusta kiszona z marchewką wg Reniz

 

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z marchewką wg Reniz
Kapustę oczyścić i poszatkować. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę z marchewką wymieszać z solą, włożyć do kamiennego garnka, mocno ubić, obciążyć, przykryć ściereczką. Po kilku dniach gdy na wierzchu pokaże się piana, łyżką drewnianą przebić kapustę do dna w kilku miejscach. Pozostawić do dokwaszenia. Po 6-7 dniach kapusta będzie gotowa. Następnie można ją przełożyć do przygotowanych słoików, zakręcić, włożyć do garnka, zalać wodą i pasteryzować około 15 minut.