Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kapusta kwaszona po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać do mięs.

Kapusta kwaszona po wiedeńsku

Składniki:

Kapusta kwaszona po wiedeńsku

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag wieprzowego smalcu
  • 7 dag mąki pszennej
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól i przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta kwaszona po wiedeńsku
Kapustę odcisnąć. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Boczek ugotować w niewielkiej ilości wody. Wyjąc z wywaru i przeznaczyć do kanapek lub innych potraw. Smalec roztopić na patelni, dodać cebulę i mąkę. Smażyć do lekko brązowego koloru. Rozprowadzić wywarem z wędzonego boczku. Powstały sos dodać do kapusty. Wymieszać. Podprawić solą i przyprawą maggi. Zagotować.