Sposób przygotowania:
Kapusta na golonce
Golonkę obieramy ze skóry, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości (10 minut przed końcem gotowania solimy wywar). Kapustę wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy z kapusty wodę i wlewamy nową. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do kapusty wsypujemy przyprawę oraz wrzucamy ziele, liść i kminek. Mieszamy i nadal gotujemy. Ugotowaną golonkę wyjmujemy z wywaru. Rozdrabniamy mięso i dodajemy do gotującej się kapusty. Cebule szklimy na tłuszczu, także dodajemy do kapusty. Z mąki i smalcu przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy w kapuście. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.