Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kapusta na golonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo apetyczna kapusta na golonce

Kapusta na golonce

Składniki:

Kapusta na golonce

 

  • 1 przednia golonka wieprzowa
  • 70 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • kminek, ziele angieskie, liśc laurowy
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kapusta na golonce
Golonkę obieramy ze skóry, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości (10 minut przed końcem gotowania solimy wywar). Kapustę wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy z kapusty wodę i wlewamy nową. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do kapusty wsypujemy przyprawę oraz wrzucamy ziele, liść i kminek. Mieszamy i nadal gotujemy. Ugotowaną golonkę wyjmujemy z wywaru. Rozdrabniamy mięso i dodajemy do gotującej się kapusty. Cebule szklimy na tłuszczu, także dodajemy do kapusty. Z mąki i smalcu przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy w kapuście. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.