martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Kapusta pekińska z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Apetyczna sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem owoców

Kapusta pekińska z owocami

Składniki:

Kapusta pekińska z owocami

 

  • kapusta pekińska
  • kwaskowe jabłko
  • 20 śliwek węgierek
  • 2 czerwone cebule
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • Sos:
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki naturalnego soku z pomarańczy
  • cukier
  • sól
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z owocami
Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy sok z pomarańczy i przyprawiamy, mieszamy.
Liście kapusty płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie paseczki (grube nerwy liści zostawiamy). Polewamy przygotowanym sosem. Jabłko i gruszkę kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Wypestkowane śliwki również kroimy w paseczki, cebulę siekamy. Składniki surówki łączymy, dodajemy zieleninę, gdy trzeba doprawiamy do smaku. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.