anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kapusta pekińska z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duża porcja witaminy C i wesołe kolory zachęcające do jedzenia, to atuty tej sałatki

Kapusta pekińska z pomarańczami

Składniki:

Kapusta pekińska z pomarańczami

 

  • kapusta pekińska mała 0.5 sztuki
  • pomarańcze 2 sztuki
  • pomidorki cherry 6 sztuk
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sok cytrynowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól, pieprz, cukier po 0.5 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z pomarańczami
Kapustę pekińską opłukuję i kroję na paski. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Z pomarańczy wycinam cząstki bez błonek.
Soku powstałego przy krojeniu pomarańczy odmierzam 4 łyżki, doprawiam cukrem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, dodaję oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie ucieram.
Kapustę, pomidorki i pomarańcze przekładam do miski, polewam przygotowanym wcześniej sosem, dokładnie mieszam i posypuję natką pietruszki.

Tagi:

kapusta