Sposób przygotowania:
Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Kapustę odciskamy, lekko siekamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Groch podobnie zalewamy wodą i zostawiamy na ok 12h.
Następnego dnia jeśli kapusta jest zbyt bardzo kwaśna, to można odlać nieco wody, w której się gotowała a braki uzupełnić świeżą - ponownie gotujemy na wolnym ogniu, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Groch gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.
Suszone grzybki lekko siekamy (jeśli są duże to tak na 2-3 części) i dodajemy je do kapusty wraz z odcedzonym, ugotowanym grochem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju, po czym dodajemy do kapusty.
Kapustę doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą wedle potrzeby. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Kapustę podajemy jako surówkę do drugiego dania lub do ryby w kolację wigilijną
Następnego dnia jeśli kapusta jest zbyt bardzo kwaśna, to można odlać nieco wody, w której się gotowała a braki uzupełnić świeżą - ponownie gotujemy na wolnym ogniu, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Groch gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.
Suszone grzybki lekko siekamy (jeśli są duże to tak na 2-3 części) i dodajemy je do kapusty wraz z odcedzonym, ugotowanym grochem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju, po czym dodajemy do kapusty.
Kapustę doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą wedle potrzeby. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Kapustę podajemy jako surówkę do drugiego dania lub do ryby w kolację wigilijną