Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczny dodatek do dań wigilijnych.

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

 

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka grochu
  • 8 dag suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek angielskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Kapustę odciskamy, lekko siekamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Groch podobnie zalewamy wodą i zostawiamy na ok 12h.



Następnego dnia jeśli kapusta jest zbyt bardzo kwaśna, to można odlać nieco wody, w której się gotowała a braki uzupełnić świeżą - ponownie gotujemy na wolnym ogniu, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Groch gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.



Suszone grzybki lekko siekamy (jeśli są duże to tak na 2-3 części) i dodajemy je do kapusty wraz z odcedzonym, ugotowanym grochem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju, po czym dodajemy do kapusty.

Kapustę doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą wedle potrzeby. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Kapustę podajemy jako surówkę do drugiego dania lub do ryby w kolację wigilijną
Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Kapustę podajemy jako surówkę do drugiego dania lub do ryby w kolację wigilijną
Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Kapustę doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą wedle potrzeby.
Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Etap 3

Tagi:

kapusta groch