Książka kucharska Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Kapusta z grochem to pyszne postne wigilijne danie, które zyskuje też dodatkowy charakter wraz z dodatkiem mięsa.

Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Wyrażenie "groch z kapustą" w języku polskim oznacza chaos, nieporządek i bałagan. Nie jest to do końca prawda w przypadku kapusty i grochu.  Nasze przepisy na ten specjał są sprawdzone i przemyślane, staraliśmy się wybrać te najlepsze z nich.

Tradycyjna kapusta z grochem powstaje z kiszonej kapusty, namoczonego wcześniej grochu, ewentualnie mięsa i ziół. W tej książce kucharskiej znajdziecie jednak też kilka wariacji na jej temat.
Jest po potrawa szybka w przyrządzeniu i niezbyt wymagająca. Najważniejszymi produktami tego przysmaku jest wyrazista kiszona kapusta oraz dobry jakościowo groch łuskany.

            

Kapusta z grochem jest tradycyjnie podawana na Wigilię, jednak może być też całoroczną potrawą - mięsożercy mogą dodać do niej ulubiony kawałek wędzonki czy kiełbasy albo też okrasić skwarkami. Może też być podawana jako dodatek do dań mięsnych.  Kapusta z grochem to również wspaniała potrawa na zimowy czas! Rozgrzeje w chłodny dzień oraz uzupełni braki witamin.

Nie ma co rzucać grochem o ścianę - lepiej wrzucić go do kapusty i spróbować jednego z pysznych przepisów na kapustę z grochem!