Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kapusta z jabłkiem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta duszona z czarną soczewicą oraz jabłkiem. Smaczne zdrowe i szybkie danie wegetariańskie. Polecam.

Kapusta z jabłkiem i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z jabłkiem i soczewicą

 

  • 1 średnia kapusta
  • biała część pora
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 100 g czarnej soczewicy
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • koper
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta z jabłkiem i soczewicą
Kapustę szatkujemy solimy i wyciskamy z niej sok. Następnie zalewamy ją 1 szkl gorącej wody i doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy a gdy kapusta zmniejszy objętość odcedzamy.

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.

Pora myjemy, kroimy w pół plasterki i dusimy na maśle, dodajemy kapustę, jabłko i dusimy dolewając śmietankę.

Na końcu dodajemy soczewicę ,koper, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy do smaku. 
Kapusta z jabłkiem i soczewicą
Kapustę szatkujemy solimy i wyciskamy z niej sok . Następnie zalewamy ją 1 szkl gorącej wody i doprowadzamy do wrzenia
Kapusta z jabłkiem i soczewicą
Pora myjemy , kroimy w pół plasterki i dusimy na maśle
Kapusta z jabłkiem i soczewicą
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.
Kapusta z jabłkiem i soczewicą
Na końcu dodajemy soczewicę ,koper, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy do smaku.

Tagi:

warzywa