Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kapusta z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do obiadowych dań mięsnych

Kapusta z pieczarkami

Składniki:

Kapusta z pieczarkami

 

  • 1 kg białej kapusty
  • 60 dag pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g )
  • 10 dag słoniny
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta z pieczarkami
Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i wytopić w dużej,głębokiej patelni lub garnku.Dodać również drobno pokrojoną cebulę i zeszklić na powstałym ze słoniny tłuszczu.Kapustę poszatkować,usuwając głąb i twarde części.Dołożyć do cebuli wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami (jak pieczarki są małe,można je pokroić w ćwiartki ) i pomidorami z puszki.Doprawić solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem około 25-30 minut,aż kapusta będzie miękka.Podawać na ciepło jako dodatek do mięs smażonych,pieczonych lub gotowanych.

Tagi:

kapusta