reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kapusta zasmażana inaczej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

U mnie w domu do młodej kapusty nigdy nie robiło się tradycyjnej zasmażki, tylko tzw " zakłótkę" Przepis jest szybki a sama kapusta lżejsza od tej tradycyjnej

Kapusta zasmażana inaczej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta zasmażana inaczej

 

  • 1/2 główki młodej kapusty ( jeżeli jest mała to cała)

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

 

  • 1/8 kostki miękkiego prawdziwego masła ( koniecznie!!)

 

  • 2 płaskie łyżki mąki

 

  • 1/2 cebuli dużej lub 1 mała

 

  • 1/2 pęczku koperku świeżego

 

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

 

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana inaczej
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, i bardzo drobno kroimy w piórka, a cebulę w kosteczkę- przekładamy do garnka. Podlewamy wodą- ale nie za dużo, tak żeby było poniżej 1-2 cm kapusty, dodajemy przyprawy- sól i kminek Chodzi o to, żeby nie odlewać wody, jeżeli wyjdzie za gęsta, to zawsze można dolać. Całość gotujemy około 10 minut- jeżeli wolicie bardzo miękką to dłużej. W między czasie robimy zakłótkę- rozcieramy masło, dosypujemy mąkę i ucieramy do połączenia się składników. Masło z mąką dodajemy do kapusty, ponownie zagotowujemy. Gotujemy razem około 1 minut- aż mąka straci swój surowy smak. Doprawiamy pieprzem ziołowym, ew solą, dodajemy ocet, a na końcu posypujemy koperkiem, można też dodać zieloną cebulkę. Taka kapusta świetnie smakuję z kotletem mielonym, schabowym czy zwykłą kiełbasą pieczoną lub z grilla Polecam!!
Kapusta zasmażana inaczej
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, i bardzo drobno kroimy w piórka,Etap 1
Kapusta zasmażana inaczej
Etap 2rozcieramy masło, dosypujemy mąkę i ucieramy do połączenia się składników.

Tagi:

kapusta