zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Młoda kapusta zasmażana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Super dodatek do prawie każdego dania obiadowego - młoda kapusta zasmażana.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz i ocet do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana
Kapustę poszatkować.
Zalać wodą i gotować prawie do miękkości, posolić.
Po ugotowaniu kapusty odlać nadmiar wody.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać.
Do kapusty łyżką cedzakową przełożyć boczek z cebulką i na wytopionym tłuszczu przesmażyć mąkę robiąc zasmażkę.
Zasmażkę dodać do kapusty, ewentualnie dosolić, dodać pieprz i ocet do smaku, dokładnie wymieszać i zagotować.

Tagi:

kapusta