Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karczek w żurawinowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso wieprzowe przygotowane w słodko-kwaśnym sosie żurawinowym jest aromatyczne, kruche i soczyste.

Karczek w żurawinowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w żurawinowym sosie

 

  • 2 porcje karkówki
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki konfitury żurawinowej do mięs
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól, sos sojowy opcjonalnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Karczek w żurawinowym sosie
Pokrojone w plastry mięso lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym, obtoczyć w mące.

Następnie z obu stron zrumienić na rozgrzanym oleju. 

Podlać bulionem, przykryć i dusić do miękkości. 

Do pół miękkiego mięsa dodać konfiturę z żurawiny, mieszając redukować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. 

Doprawić do smaku sosem sojowym opcjonalnie cukrem i solą. 
Karczek w żurawinowym sosie
Przyprawione mięso z obu stron obtoczyć w mące.
Karczek w żurawinowym sosie
Zrumienić na patelni z rozgrzanym olejem.
Karczek w żurawinowym sosie
Podlać wywarem z mięsa i dusić pod przykryciem.
Karczek w żurawinowym sosie
Pod koniec dodać konfiturę z żurawiny i na wonym ogniu redukować.