Sposób przygotowania:
Szpinakowe pierogi na słodkoETAP 1
FARSZ: FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier waniliowy, żółtko oraz mąkę kokosową. Masę serową dokładnie mieszamy dodając cukier puder do smaku. Na koniec łączymy ją z drobno pokrojoną morelą.
ETAP 2
CIASTO: CIASTO: Szpinak przepłukujemy i osączamy z wody. Tak przygotowany kroimy na mniejsze części. Pokrojony miksujemy z jajkiem na gładką masę.
ETAP 3
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W wykonany kopczyk dajemy olej, sól oraz zmiksowany szpinak.
ETAP 4
Zagniatamy ciasto pierogowe ewentualnie dodając wody (ilość dodanej wody zależna jest od soczystości liści, jak również od stopnia ich osuszenia po umyciu).
Gotowe ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy z niego koła. Na każdą porcje ciasta wykładamy serowo-morelowe nadzienie.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia koła zlepiamy, formując zgrabne pierożki.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej 2-3 oleju oraz sól. Na gotującą wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy je oko 5 minut do miękkości. Gotowe odcedzamy. Nałożone na talerze pierogi polewamy masłem, posypujemy cukrem i podajemy.
gosiapiotrek23
gusia1000
jagoda59