SUPERPRZEPIS

Szpinakowe pierogi na słodko

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Szpinakowe pierogi na słodko Więcej zdjęć (5)

Szpinak dodany do ciasta jest niewyczuwalny, więc z nadzieniem możemy dowolnie kombinować. Ja wykonałam słodką propozycje, ale słone nadzienia także się tutaj sprawdzą. Polecam.

Składniki:

Szpinakowe pierogi na słodko

CIASTO:

  • Ok 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 120 gram świeżych liści szpinaku,
  • ok ¼ szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 500 gram białego sera,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duże żółtko,
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej,
  • Około 6-8 dużych i miękkich suszonych moreli

DODATKOWO:

  • Rozpuszczone masło do polania,
  • Cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierogi na słodko

ETAP 1

Szpinakowe pierogi na słodko
w misce łączymy składniki farszu

FARSZ: FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier waniliowy, żółtko oraz mąkę kokosową. Masę serową dokładnie mieszamy dodając cukier puder do smaku. Na koniec łączymy ją z drobno pokrojoną morelą.

ETAP 2

Szpinakowe pierogi na słodko
szpinak dokładnie miksujemy

CIASTO: CIASTO: Szpinak przepłukujemy i osączamy z wody. Tak przygotowany kroimy na mniejsze części. Pokrojony miksujemy z jajkiem na gładką masę.

ETAP 3

Szpinakowe pierogi na słodko
szpinakową masę łączymy z mąką

Mąkę przesiewamy na stolnicę. W wykonany kopczyk dajemy olej, sól oraz zmiksowany szpinak.

ETAP 4

Szpinakowe pierogi na słodko
na porcje ciasta nakładamy nadzienie

Zagniatamy ciasto pierogowe ewentualnie dodając wody (ilość dodanej wody zależna jest od soczystości liści, jak również od stopnia ich osuszenia po umyciu).
Gotowe ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy z niego koła. Na każdą porcje ciasta wykładamy serowo-morelowe nadzienie.

ETAP 5

Szpinakowe pierogi na słodko
sklejamy dokładnie pierogi

Po nałożeniu nadzienia koła zlepiamy, formując zgrabne pierożki.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej 2-3 oleju oraz sól. Na gotującą wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy je oko 5 minut do miękkości. Gotowe odcedzamy. Nałożone na talerze pierogi polewamy masłem, posypujemy cukrem i podajemy.