BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Pierogi ze świeżymi truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ja i moja rodzina przepadamy za pierogami ze świeżymi truskawkami. Więc jak tylko pojawią się truskawki w sklepach to nie może zabraknąć właśnie tych pierogów na moim stole.

Pierogi ze świeżymi truskawkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi ze świeżymi truskawkami

 

  • ciasto;
  • mąki pszennej 2,5 - 3 szkl. + mąka do podsypania,
  • jajko 1 szt,
  • ciepła woda około 1 szkl,
  • szczypta soli,
  • olej 2 łyżeczki,

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze świeżymi truskawkami
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy na sitku.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajko, oleju i ciepłą ale nie gorącą wodę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto. 

Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką.

Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową i rozwałkowujemy dość cienko.

Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy. 

Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy.

To samo robimy z pozostałym ciastem.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcje pierogów.

Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną.
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Z podanych składników zagniatamy gładkie jednolite ciasto
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Truskawki oczyszczamy ze szypułek ,myjemy i osuszamy
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Ciasto rozwałkowujemy ,wycinamy krążki, krążki nakładamy na przyrząd do pierogów i nakładamy truskawki
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Przyrząd zamykamy i zlepiamy brzegi pierogów
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzy lub stolnicy
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody