Sposób przygotowania:
Pierogi ze świeżymi truskawkami
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy na sitku.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajko, oleju i ciepłą ale nie gorącą wodę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową i rozwałkowujemy dość cienko.
Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy.
Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy.
To samo robimy z pozostałym ciastem.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcje pierogów.
Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajko, oleju i ciepłą ale nie gorącą wodę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową i rozwałkowujemy dość cienko.
Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy.
Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy.
To samo robimy z pozostałym ciastem.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcje pierogów.
Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną.
gusia1000