Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Marynowany karczek pieczony w worku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marynowany karczek pieczony w worku podajemy pokrojony w cienkie plastry na zimno do kanapek. Jednak jeśli ktoś woli można pokroić grubiej i polać sosem - mamy pyszny obiad.

Marynowany karczek pieczony w worku

Składniki:

Marynowany karczek pieczony w worku

 

  • 1 karczek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • worek do pieczenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Marynowany karczek pieczony w worku
Karczek dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i rozcieramy. Paprykę, czosnek, sól, pieprz łączymy ze sobą i oprószamy przyprawami przygotowany karczek.

Przyprawy dokładnie wcieramy. Przekładamy na folię aluminiową i zawijamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Po tym czasie wyciągamy mięso i przekładamy do worka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni ok. 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia rozcinamy worek, aby mięsko się zarumieniło. Upieczone mięso wyciągamy i chłodzimy. 

Tagi:

mięso karczek