BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Karczek z marynaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karczek który dzisiaj serwuję nadaje się również na grilla. Karczek z marynaty smażony do miękkości ,smaczny kruchy i bardzo miękki.

Karczek z marynaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek z marynaty

 

  • karczek bez kości 600 g,
  • oliwa 1/4 szkl,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka słodka i ostra po 1/2 łyżeczki,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • przyprawa do wieprzowiny 1 płaska łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Karczek z marynaty
Umyty i osuszony karczek pokroić w plastry a następnie lekko rozbić tłuczkiem . 

Natrzeć oliwą połączoną z przyprawami,nakryć ścierką i odstawić na 1,5 - 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kawałki mięsa ułożyć w brytfance z dobrze rozgrzaną oliwą.

Mięso podpiec na złoty kolor z obu stron ,następnie zmniejszyć płomień ognia i piec mięso do miękkości, co jakiś czas obracając i w razie potrzeby podlać ciepłą wodą.

Po upieczeniu mięso wyjąć a z powstałego soku zrobić sos, zagęszczając go mąką wymieszaną z wodą.

Sos można również zabielić śmietaną wcześniej zahartowaną nie wielką ilością gotowego już sosu.

Doprawić do smaku w razie potrzeby ulubionymi przyprawami.

Mięso z powrotem włożyć do sosu i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.

Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Karczek z marynaty
Krczek umyć, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem
Karczek z marynaty
Karczek natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami
Karczek z marynaty
Ułożyć na rozgrzanej oliwie ma głębszej patelini
Karczek z marynaty
Mięso wyjąć a z powstałego soku zrobić sos