Sposób przygotowania:
Karczek z marynaty
Umyty i osuszony karczek pokroić w plastry a następnie lekko rozbić tłuczkiem .
Natrzeć oliwą połączoną z przyprawami,nakryć ścierką i odstawić na 1,5 - 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kawałki mięsa ułożyć w brytfance z dobrze rozgrzaną oliwą.
Mięso podpiec na złoty kolor z obu stron ,następnie zmniejszyć płomień ognia i piec mięso do miękkości, co jakiś czas obracając i w razie potrzeby podlać ciepłą wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć a z powstałego soku zrobić sos, zagęszczając go mąką wymieszaną z wodą.
Sos można również zabielić śmietaną wcześniej zahartowaną nie wielką ilością gotowego już sosu.
Doprawić do smaku w razie potrzeby ulubionymi przyprawami.
Mięso z powrotem włożyć do sosu i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Natrzeć oliwą połączoną z przyprawami,nakryć ścierką i odstawić na 1,5 - 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu kawałki mięsa ułożyć w brytfance z dobrze rozgrzaną oliwą.
Mięso podpiec na złoty kolor z obu stron ,następnie zmniejszyć płomień ognia i piec mięso do miękkości, co jakiś czas obracając i w razie potrzeby podlać ciepłą wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć a z powstałego soku zrobić sos, zagęszczając go mąką wymieszaną z wodą.
Sos można również zabielić śmietaną wcześniej zahartowaną nie wielką ilością gotowego już sosu.
Doprawić do smaku w razie potrzeby ulubionymi przyprawami.
Mięso z powrotem włożyć do sosu i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
gusia1000