WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Karczki pieczone na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karczki pieczone w piekarniku, wcześniej zamarynowane w ostrej marynacie z pieprzu ziołowego, papryki ostrej, czosnku, carry i kminku.

Karczki pieczone na pikantnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczki pieczone na pikantnie

 

  • 2 karczki o wadze ok. 700g każdy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Szczypta carry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania:

Karczki pieczone na pikantnie

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski. Obsypać z każdej strony solą. Pieprz ziołowy wymieszać z carry i natrzeć mięsa. Następnie oprószyć papryką ostrą i lubczykiem.

Karczki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku obrać i pokroić na plasterki. Obłożyć mięso na wierzchu.

Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Następnie upiec w 180 stopniach przez ok 1,5 godziny.

Wystudzić w piekarniku, wyjąć z zalewy i schłodzić w lodówce.

Kroić na plasterki jak wędline.

Karczki pieczone na pikantnie
Karczki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Karczki pieczone na pikantnie
Karczki natarte przyprawami i przełożone do naczynia żaroodpornego
Karczki pieczone na pikantnie
Karczki posypane suszonym lubczykiem i papryką ostrą
Karczki pieczone na pikantnie
Karczki posypane pieprzem ziołowym, carry i kminkiem