Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Quiche z kurkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na kurki trwa, a ja uwielbiam je pod każdą postacią. Wykorzystałam je m.in. do quiche, który świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno, po przestudzeniu.

Quiche z kurkami i boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Quiche z kurkami i boczkiem

Na kruche ciasto:

Na farsz:

Na sos śmietanowo - serowo - jajeczny:

Sposób przygotowania:

Quiche z kurkami i boczkiem

Przygotowujemy kruche ciasto

Quiche z kurkami i boczkiem
Kruche ciasto pieczemy i odstawiamy do wystygniecia

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy ciasto.

Odstawiamy je do lodówki na 30 minut, rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając dno oraz boki.

Ciasto. nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min., na złocisty kolor.

Przygotowujemy farsz z kurek i boczku

Quiche z kurkami i boczkiem
Przygotowujemy farsz z kurek, boczku i cebuli

Dobrze oczyszczone i umyte kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy na cienkie i krótkie paseczki.

Boczek smażymy na patelni, dodajemy odrobinę masła. Dodajemy cebulę, szklimy, po czym dodajemy kurki i smażymy do miękkości.

Dodajemy sól, pieprz i tymianek.

ETAP 3:

Quiche z kurkami i boczkiem
Farsz z kurek wykładamy na kruche ciasto

Farsz kurkowy wykładamy na kruche ciasto.

Przygotowujemy sos śmietanowo - serowo - jajeczny:

Quiche z kurkami i boczkiem
Na farsz wylewamy sos śmietanowo - serowo - jajeczny

Jajka roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę i starty ser oraz posiekany szczypiorek. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Sos śmietanowo - serowo - jajeczny: wylewamy na farsz.

Quiche pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 minut.