Sposób przygotowania:
Quiche z kurkami i boczkiemPrzygotowujemy kruche ciasto
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy je do lodówki na 30 minut, rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając dno oraz boki.
Ciasto. nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min., na złocisty kolor.
Przygotowujemy farsz z kurek i boczku
Dobrze oczyszczone i umyte kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy na cienkie i krótkie paseczki.
Boczek smażymy na patelni, dodajemy odrobinę masła. Dodajemy cebulę, szklimy, po czym dodajemy kurki i smażymy do miękkości.
Dodajemy sól, pieprz i tymianek.
ETAP 3:
Farsz kurkowy wykładamy na kruche ciasto.
Przygotowujemy sos śmietanowo - serowo - jajeczny:
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę i starty ser oraz posiekany szczypiorek. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Sos śmietanowo - serowo - jajeczny: wylewamy na farsz.
Quiche pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 minut.