Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karkówka pieczona w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka pieczona w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysta i miękka. Pysznie smakuje na zimno jako wędlina lub na ciepło w sosie.

Karkówka pieczona w rękawie

Składniki:

Karkówka pieczona w rękawie

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżki soli do peklowania
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w rękawie

ETAP 1:

Karkówka pieczona w rękawie
Wszystkie składniki marynaty razem połączyć.

Do miski wlać olej, dodać zmiażdżony czosnek, pokruszone liście laurowe, sól, kminek, miód i przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Karkówka pieczona w rękawie
Tak przygotowane mięso marynować przez 2-3 dni.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, włożyć do naczynia z przykrywką lub woreczka hermetycznego, odłożyć do lodówki najlepiej na 2-3 dni.

ETAP 3:

Karkówka pieczona w rękawie
W rękawie należy w kilku miejscach przebić wykałaczką.

Mięso oprószyć wędzoną papryką, przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.

ETAP 4:

Karkówka pieczona w rękawie
Po rozcięciu rękawa mięso będzie miało chrupiącą skórkę.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć naczynie z mięsem i piec około 40 minut. Następnie rozciąć foliowy rękaw i piec około 70-80 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.