Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona w rękawieETAP 1:
Do miski wlać olej, dodać zmiażdżony czosnek, pokruszone liście laurowe, sól, kminek, miód i przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, włożyć do naczynia z przykrywką lub woreczka hermetycznego, odłożyć do lodówki najlepiej na 2-3 dni.
ETAP 3:
Mięso oprószyć wędzoną papryką, przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.
ETAP 4:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć naczynie z mięsem i piec około 40 minut. Następnie rozciąć foliowy rękaw i piec około 70-80 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.