bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Karkówka pieczona w płatkach czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Karkówka pieczona w płatkach suszonego czosnku jest aromatyczna i bardzo smaczna. Idealnie się sprawdza na kanapki lub jako danie obiadowe.

Karkówka pieczona w płatkach czosnku

Składniki:

Karkówka pieczona w płatkach czosnku

 

  • 2 kilogramy karkówki
  • czosnek w płatkach
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki marynata staropolskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w płatkach czosnku
Karkówkę myjemy, osuszamy, do miseczki wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy.

Dokładnie nacieramy mięso, przekładamy do miski, obkładamy płatkami czosnku, miskę z mięsem zawijamy w folię, na trzy dni wstawiamy do lodówki.

Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Upieczone mięso przed krojeniem mocno schładzamy, będzie się lepiej kroiło.