Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Karkówka pieczona z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka pieczona z papryką- doskonała na ciepło i na zimno. Doskonale smakuję ze świeżym pieczywem.

Karkówka pieczona z papryką

Składniki:

Karkówka pieczona z papryką

 

  • 1,5 kg karkówki,
  • ½ strąka papryki żółtej,
  • ½ strąka papryki czerwonej,
  • 50 ml oleju,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z papryką
1. Papryki kroję w grubsze paski. Karkówkę nacinam z boku, tworząc jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam lekko tłuczkiem. Na środek kładę kawałki papryki. Mięso zwijam w roladę. Odwiązuję do około nicią.

2. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, solą oraz pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.

3. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu usuwam nici.