Sposób przygotowania:
Kardamonowe crumble z owocami i orzechami
Owoce: Jabłko umyć, obrać i wyciąć gniazdo. Pokroić w małą kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki. Orzechy wloskie obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Każdy ząbek mandarynki przekroić na 4 części. Do miski wrzucić wszystkie owoce oraz orzechy. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz gałkę, wymieszać. Kruszonka: W moździerzu rozgnieść karadmon na proszek.Do miski przesiać mąkę. Dodać płatki, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać kardamon, wymieszać. Zimne masło pokroić na małe kawałki i dodać do miski. Palcami rozetrzeć masło z resztą składników. Wykonanie: Kokilki delikatnie wysmarować masłem. Wrzucić owoce do 2/3 wysokości kokilki. Zasypać obficie kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec około 30 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło, zapraszam:)
jaNina
Ja najczęściej robię z jednych owoców, a u Ciebie takie bogactwo smaków!
Ciekawa jestem smaku....