bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Karkówka bekonowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką karkówkę upiekłam jako wędlinę na kanapki, jest bardzo smaczna i soczysta. Gdy nam się znudziła pokroiłam w plastry i podałam z sosem pieczeniowym jako danie obiadowe.

Karkówka bekonowa

Składniki:

Karkówka bekonowa

 

  • 2 kilogramy karkówki
  • 2 łyżki przyprawy beconowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka domowej jarzynki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • kilka listków laurowych
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka bekonowa
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi, do miseczki wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso.

Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.

Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę naczynia, żeby karkówka się lekko przyrumieniła.