dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Karkówka z pieczarkami i cebulką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis dostałam od znajomej. Dodałam do niego tylko trochę ziół, aby danie było bardziej aromatyczne. Tak przyrządzona karkówka jest bardzo soczysta i mięciutka.

Karkówka z pieczarkami i cebulką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka z pieczarkami i cebulką

Składniki do przygotowania karkówki:

  • 1,5 kg karczku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawa do mięs
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 4 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki octu
  • 7 łyżek wody
  • majeranek
  • bazylia
  • oregano

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami i cebulką
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Posypujemy ulubioną przyprawą do mięs i odstawiamy na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron.

Przygotowujemy zalewę: maggi, ocet, cukier, koncentrat, wodę oraz zioła dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, cebulę w plastry.

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na karkówce układamy pieczarki, cebulę i całość polewamy zalewą. Przykrywamy pokrywką i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Smacznego :)
Karkówka z pieczarkami i cebulką
Mięciutka karkówka z pieczarkami i cebulką