Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Bitki wołowe w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bitki wołowe to propozycja na obiad nie trudna w przygotowaniu ale wymagająca czasu w oczekiwaniu aż będzie gotowa do spożycia. Dlatego przygotowuję zawsze więcej i zamrażam na inne dni.

Bitki wołowe w sosie własnym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bitki wołowe w sosie własnym

Na sos

  • około 1 ,2-1,5 mięsa wołowego np udżca
  • 2 marchewki średnie
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średni por lub 2 cebule
  • pieprz czarny i sól
  • 4 ziarnka ziela angielskiego zmielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • szczypta tymianku i rozmarynu
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • bulion lub woda do podlania
  • smalec lub olej do smażenia
  • 1/3 szklanki wina czerwonego wytr lub bulionu

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe w sosie własnym
Mięso umyj i pokrój w cienkie plastry, zbij tłuczkiem do mięsa z obu stron, nie za mocno.

Podsmaż na patelni, na smalcu lub oleju z obu stron i przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż por lub cebulę, czosnek,marchew, seler i pietruszkę z liściem laurowym. Dodaj do mięsa, posól i popieprz oraz dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki czerwoego wina lub bulionu lub wody.

Zamieszaj i chwilę wszystko podduś. Zalej gorącą wodą lub bulionem tak aby zakryć mięso.

Zostaw na małym ogniu na około 2-3 godziny. Dodaj w między czasie szczyptę tymianku, rozmarynu i ziele angielskie. Dopraw solą i mieszaj co jakiś czas, a gdy sos odparuje i zrobi się gęsty dolewaj po około 1/3 szklanki wody.

Gotuj tak długo aż mięso będzie miękkie. Gdy już zmięknie to zostaw aż sos zgęstnieje i nie dolewaj już wody.

Podawaj np. z kaszą gryczaną i surówką z ogórków.
Bitki wołowe w sosie własnym
Mięso pokrój, zbij z obu stron tłuczkiem i podsmaż
Bitki wołowe w sosie własnym
Warzywa pokrój w paski i podsmaż ją na patelni po mięsie
Bitki wołowe w sosie własnym
Wymieszaj mięso z warzywami dodaj koncentrat pomidorowy
Bitki wołowe w sosie własnym
Dolej wodę lub bulion tak aby zakryć mięso
Bitki wołowe w sosie własnym
Gotuj około 2-3 godzin, dolewaj wody wtrakcie gdy sos zgęstnieje