Sposób przygotowania:
Bitki wołowe w sosie własnym
Mięso umyj i pokrój w cienkie plastry, zbij tłuczkiem do mięsa z obu stron, nie za mocno.
Podsmaż na patelni, na smalcu lub oleju z obu stron i przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż por lub cebulę, czosnek,marchew, seler i pietruszkę z liściem laurowym. Dodaj do mięsa, posól i popieprz oraz dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki czerwoego wina lub bulionu lub wody.
Zamieszaj i chwilę wszystko podduś. Zalej gorącą wodą lub bulionem tak aby zakryć mięso.
Zostaw na małym ogniu na około 2-3 godziny. Dodaj w między czasie szczyptę tymianku, rozmarynu i ziele angielskie. Dopraw solą i mieszaj co jakiś czas, a gdy sos odparuje i zrobi się gęsty dolewaj po około 1/3 szklanki wody.
Gotuj tak długo aż mięso będzie miękkie. Gdy już zmięknie to zostaw aż sos zgęstnieje i nie dolewaj już wody.
Podawaj np. z kaszą gryczaną i surówką z ogórków.
Podsmaż na patelni, na smalcu lub oleju z obu stron i przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż por lub cebulę, czosnek,marchew, seler i pietruszkę z liściem laurowym. Dodaj do mięsa, posól i popieprz oraz dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki czerwoego wina lub bulionu lub wody.
Zamieszaj i chwilę wszystko podduś. Zalej gorącą wodą lub bulionem tak aby zakryć mięso.
Zostaw na małym ogniu na około 2-3 godziny. Dodaj w między czasie szczyptę tymianku, rozmarynu i ziele angielskie. Dopraw solą i mieszaj co jakiś czas, a gdy sos odparuje i zrobi się gęsty dolewaj po około 1/3 szklanki wody.
Gotuj tak długo aż mięso będzie miękkie. Gdy już zmięknie to zostaw aż sos zgęstnieje i nie dolewaj już wody.
Podawaj np. z kaszą gryczaną i surówką z ogórków.