szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Udka kurczaka z duszonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka kurczaka można zamarynować wieczorem, Następnego dnia wystarczy podpiec go w piekarniku z warzywami i obiad gotowy w kilka chwil.

Udka kurczaka z duszonymi warzywami

Składniki:

Udka kurczaka z duszonymi warzywami

Składniki podstawowe

Marynata

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z duszonymi warzywami

Przygotowanie marynaty

Udka kurczaka z duszonymi warzywami
Udka z kurczaka można zamarynować dzień wcześniej.

Obrany czosnek drobno pokroić. Papryczki peperoni pokroić w plasterki. Do wody dodać oliwę, czosnek, papryczki, tymianek, liście laurowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Włożyć udka kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie warzyw i kurczaka

Udka kurczaka z duszonymi warzywami
Warzywa przyprawiamy solą i mieloną, słodką papryką.

Obrane marchewki i pieczarki pokroić w plasterki. Ziemniaki, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Brukselkę możemy przekroić na pół. Udka odsączyć z marynaty, osuszyć.

Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Wszystkie warzywa i pieczarki podsmażyć na tym samym oleju. Przyprawić solą i słodką papryką.

Przygotowanie do zapieczenia

Udka kurczaka z duszonymi warzywami
Na warzywach ułożyć podsmażone udka i zapiec pod przykryciem.

Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich udka. Podlać gorącym rosołem i skropić marynatą udka. Zapiekać pod przykryciem ok. 20 minut. w temp. 180 stopni.

Następnie jeszcze ok.10 minut bez przykrycia, aby udka się zrumieniły.