Sposób przygotowania:
Udka kurczaka z duszonymi warzywamiPrzygotowanie marynaty
Obrany czosnek drobno pokroić. Papryczki peperoni pokroić w plasterki. Do wody dodać oliwę, czosnek, papryczki, tymianek, liście laurowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Włożyć udka kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotowanie warzyw i kurczaka
Obrane marchewki i pieczarki pokroić w plasterki. Ziemniaki, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Brukselkę możemy przekroić na pół. Udka odsączyć z marynaty, osuszyć.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Wszystkie warzywa i pieczarki podsmażyć na tym samym oleju. Przyprawić solą i słodką papryką.
Przygotowanie do zapieczenia
Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich udka. Podlać gorącym rosołem i skropić marynatą udka. Zapiekać pod przykryciem ok. 20 minut. w temp. 180 stopni.
Następnie jeszcze ok.10 minut bez przykrycia, aby udka się zrumieniły.