migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Karkówka duszona w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Duszona soczysta karkóweczka w sosie własnym to bardzo prosty i sycący obiadek. Karkóweczka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięsko z sosikiem można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.

Karkówka duszona w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w sosie własnym

 

  • 800 g karkówki
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 700 ml wody
  • sól,pieprz
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w sosie własnym
Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor.

Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka.

Mąkę wymieszać odrobiną wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi i buraczkami.
Karkówka duszona w sosie własnym
Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Karkówka duszona w sosie własnym
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor.
Karkówka duszona w sosie własnym
Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka.
Karkówka duszona w sosie własnym
Mąkę wymieszać odrobiną wody i zagęścić sos.