Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna karkówka duszona w sosie własnym. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami

 

  • 50 dag karkówki bez kości
  • 1/2 cebuli
  • 50g suszonych grzybów leśnych
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami
Karkówkę kroję na porcje. Mięso dokładnie nacieram papryką słodką i ostrą. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso oraz cebulę. Do podsmażonego mięsa wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję 10 minut. Następnie do wywaru dodaję suszone grzyby. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mięso podaję z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami
Karkówkę kroję na porcje. Mięso dokładnie nacieram papryką słodką i ostrą.
Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso oraz cebulę.
Paprykowa karkówka w sosie własnym z grzybami
Do podsmażonego mięsa wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję 10 minut. Następnie do wywaru dodaję suszone grzyby. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.