migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1218]

Karkówka w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo lubie przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkóweczkę w sosie chrzanowym.

Karkówka w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie chrzanowym

 

  • 700 g karkówki
  • 750 ml gorącej wody
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie chrzanowym
Karkówkę pokroić w kostkę. Obsmażyć na odrobinie oleju. Następnie zalać gorącą wodą. Dodać listki laurowe, przykryć i dusić aż mięsko będzie miękkie.

Potem dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Ilość chrzanu wedle uznania jak lubimy ostre. Chwilę jeszcze wszystko razem dusić.

W międzyczasie wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru z karkówki i mąką. Wlać do karkówki i zagęścić sos.

Gotową karkówkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie biała kasza gryczana i pikle w zalewie musztardowej.   
Karkówka w sosie chrzanowym
Karkówkę pokroić w kostkę lub w plastry.
Karkówka w sosie chrzanowym
Następnie mięso obsmażyć na odrobinie oleju.
Karkówka w sosie chrzanowym
Następnie zalać gorącą wodą. Dodać listki laurowe, przykryć i dusić aż mięsko będzie miękkie.
Karkówka w sosie chrzanowym
W międzyczasie wymieszać śmietanę z odrobiną wywaru z karkówki i mąką. Wlać do karkówki i zagęścić sos.