kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Karkówka duszona w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duszona karkówka pachnąca grzybami i liściem laurowym

Karkówka duszona w sosie własnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka duszona w sosie własnym

 

  • 0,5kg karkówki
  • mały jogurt grecki
  • łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, warzywko, ziele angielskie, liść laurowy, garść suszonych grzybów
  • 0,5l wody

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w sosie własnym
Karkówkę myjemy i lekko tłuczemy. Obsmażamy z każdej strony, aby zamknąć pory i aby była bardziej soczysta. Zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy Dusimy na wolnym ogniu przez około 1,5h. Po tym czasie połowa wody wyparuje i sos zrobi się gęstszy i aromatyczny. zagęszczamy go: do małego słoiczka wsypujemy łyżkę mąki z jogurtem greckim (może być inny, aby gęsty) i dodajemy troszkę ciepłej wody. Potrząsamy, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. Wlewamy to do uduszonego mięska i jeszcze gotujemy 5 minut. Mięso będzie mięciutkie, aż rozpada się na kawałki. Podajmy z kaszą gryczaną/jęczmienną/ ziemniaczkami Do tego czerwona kapustka lub buraczki.
Karkówka duszona w sosie własnym
Etap 1 Przygotowujemy 5 plastrów około 1cm grubości
Karkówka duszona w sosie własnym
Etap 2 Lekko tłuczemy i obsmażamy bez tłuszczu
Karkówka duszona w sosie własnym
Etap 3 Po obsmażeniu z każdej strony zalewamy woda i przyprawami