pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Karkówka marynowana w piwie z miodem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

miód użyty do marynaty może być dowolny, niekoniecznie rzepakowy

Karkówka marynowana w piwie z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka marynowana w piwie z miodem

 

Sposób przygotowania:

Karkówka marynowana w piwie z miodem
Karkówkę kroję w plastry grubości do 1 cm. Obficie nacieram solą. Do naczynia w którym będzie marynowane mięso wlewam piwo jasne. Dodaję miód. Mieszam do rozpuszczenia się miodu. Wtedy wkładam plastry mięsa. Marynaty powinna być taka ilość aby mięso było przykryte roztworem piwnym. Odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia smażę na patelni grillowej po 5-8 minut z każdej strony. Miód powinien się nam karmelizować, a mięso przyjąć ładny, złoty kolor. Smacznego.
Karkówka marynowana w piwie z miodem
Pokrojone plastry karkówki nacieram solą
Karkówka marynowana w piwie z miodem
Miód pszczeli rozpuszczam w piwie jasnym
Karkówka marynowana w piwie z miodem
Tak przygotowanej marynacie mięso trzymam całą noc
Karkówka marynowana w piwie z miodem
Grilluję na rozgrzanej patelni lub na grillu